2/3 2017

Kom med arkæologerne i marken

Arkæologer fra Roskilde Museum har lavet arkæologiske udgravninger i og omkring Frederikssund og på Hornsherred siden 2015 som forberedelse til det forestående anlæg af en ny bro over Roskilde Fjord, der skal forbinde Frederikssund og Hornsherred.

”Når vi bygger veje, er vi næsten altid med til at afsløre en masse nyt om Danmarks fortid, og på Fjordforbindelsen Frederikssund har arkæologer fra ROMU været i gang siden 2015. Deres arbejde viser, at området er rigt på fortidsminder fra både sten-, bronze- og jernalderen,” fortæller Henrik Vincentsen, projektchef i Vejdirektoratet.

Der er gjort en del spændende fund i området, hvilket blot underbygger eksisterende viden om, at vi bevæger os i et vigtigt stykke Danmarkshistorie.

”Senest har vi i udgravningen Dysseholm, som netop er det sted, hvor vi holder åbent hus, fundet et økseskaft, som kan dateres til bondestenalderen. Det er for os arkæologer et spændende fund fordi det fortæller noget om de mennesker, der har boet i området for mange år siden, siger Ole Kastholm, museumsinspektør ROMU.

”Fund fra vores udgravninger tyder på, at vi har med to forskellige tidsperioder at gøre. Der er fundet spor efter bebyggelse, muligvis gårde, der stammer fra ældre jernalder. Der er også fundet spor efter det, der muligvis er en stendysse/grav samt menneskeskabte grøfter fra bondestenalderen,” fortsætter Ole Kastholm.

Åbent hus

Kom og tag del i undersøgelsen af oldtiden i Hornsherred samt få indblik i de bosættelser, der har været omkring Roskilde Fjord. Arkæologerne inviterer interesserede ”indenfor” på udgravningsfeltet. Her vil de fortælle om udgravningen og dens resultater, og hvis vejret er med os får deltagerne selv mulighed for at grave og dermed afprøve arkæologernes arbejdsmetoder og måske afdække spor fra oldtiden.

Udgravningen Dysseholm tæt ved Lyngerup, Hornsherred åbner vi i uge 10.

Mandag – onsdag samt fredag er udgravningen åben for skoleklasser. Forløbet bookes på ROMU tlf. 5170 7071

Torsdag i tidsrummet 10-14 er udgravningen åben for alle andre interesserede.

Så find gummistøvlerne frem og det rette tøj alt efter vejret og kom med arkæologerne på opdagelse.


Fakta:

Seneste fund:

Arkæologerne har på udgravningen Dysseholm netop fundet e økseskaft, som kan dateres til bondestenalderen (3900-1800 f.kr.). Det er sandsynligvis lavet af asketræ og er muligvis blevet brugt til at rydde skov i området omkring det der i dag er Frederikssund.

Stort fund:

Syd for Frederikssund har arkæologerne i 2016 udgravet et enormt palisadeanlæg, der stammer fra den mellemste del af bondestenalderen (år 2800-2600 f.Kr.). Anlægget er en oval konstruktion af fire kraftige palisadehegn placeret uden på hinanden. De mere end 1500 tilhuggede stolper, der har udgjort de fire palisader, har indhegnet et område på omkring 20-30.000 m2. Det svarer til 3-5 fodboldbaner.

Fundet er enestående og derfor på ”Top 10 - Årets fund 2016” Det er Slots- og Kulturstyrelsen, der har lavet denne vurdering. Se indslag.

Mødested: ROMU’s udgravning ligger for enden af Mejerigårdsvej i Lyngerup, Hornsherred. Nærmeste adresse er Mejerigårdsvej 27, 3630 Jægerspris. Se kort.

15. sep. 2017 10.04
27 kollegaer fra det norske Vegvesen besøgte i går Fjordforbindelsen Frederikssund for at få inspiration om håndtering af støj og naboer i byggefasen.
Læs mere
12. sep. 2017 06.32
"Sammen lagde vi et pres på Christiansborg," siger Ole Find Jensen om processen op til den nye fjordforbindelse.
Læs mere
8. sep. 2017 08.34
Hen over efteråret inviterer Vejdirektoratet ”På tur med projektchefen”. Det er en oplagt mulighed for at komme helt tæt på det store byggeri af Kronprinsesse Marys Bro.
Læs mere
5. sep. 2017 11.25
Nu går arbejdet med at støbe de permanente bropæle i gang. Pælene skal sørge for et stabilt fundament til Fjordforbindelsen Frederikssund mange år frem i tiden. Opgaven med pælefundering vil foregå frem til forsommeren 2018. Det store grej er fundet frem i form af en overdimensioneret boremaskine, masser af...
Læs mere
14. aug. 2017 07.13
Fra midten af august begynder arkæologerne at undersøge det område, hvor det kommende tilslutningsanlæg ved Frederikssundsvej skal ligge.
Læs mere
9. aug. 2017 13.18
I dag støber vores entreprenør fundamenterne til den bro, der skal føre Tørslevvej over den kommende motortrafikvej. Broen ved Tørslevvej er et af to bygværker på Tørslev Hage, der skal laves i år. Dagens støbning er startskuddet på byggeriet af selve broen. Vi forventer, at broen ved Tørslevvej står færdig omkring juletid. Den anden bro, der skal bygges i umiddelbar nærhed er broen ved Gl. Færgegårdsvej. Det arbejde går i gang i efteråret og forventes afsluttet i sommeren 2018.
Læs mere
8. aug. 2017 11.01
Vejdirektoratets entreprenør asfalterer i denne uge Marbækvej.
Læs mere
1. aug. 2017 08.18
I august undersøger vi jordbunds- og grundvandsforholdene, der hvor det kommende tilslutningsanlæg ved Frederikssundsvej er planlagt.
Læs mere
24. jul. 2017 09.03
Selvom det meste af Danmark er på sommerferie, arbejdes der på livet løs på byggepladsen. Det gælder om at nå så meget som muligt, inden vinteren kommer, og det bliver vanskeligere at udføre visse opgaver.
Læs mere
13. jul. 2017 06.12
Det er ikke kun på byggepladsen, at arbejdet skrider fremad. Vi er også ved at udarbejde udbudsmaterialet der skal danne grundlag for den kommende kontrakt om betalingsanlægget.
Læs mere