Omkring 20 fredede digesvaler har slået sig ned på Tørslev Hage. Her har de dannet en koloni og yngler i en af projektets sandskråninger.

Digesvalen, en lille fugl på cirka 12 cm, er en trækgæst, der kun befinder sig på vores breddegrader i sommerhalvåret. Omkring 20 digesvaler har denne sommer slået sig ned på Tørslev Hage. Her har de fundet en skråning mellem arbejdsvejen og det kommende vejanlæg, der ligger nedgravet.Et kraftigt regnskyl har gjort skråningen af sand og grus så stejl, at digesvalerne har fundet den attraktiv. De foretrækker nemlig at yngle ved lodrette, sandede skrænter såsom grusgrave og klinter.

”På skrænten har digesvalerne etableret en lille koloni. I skrænten kan vi se hullerne, der er til svalekoloniens reder. Digesvalerne graver et såkaldt rederør i skrænten, og deres reder ligger så for enden af rederøret. Normalt kan der i sommerperioden klækkes to hold unger,” siger biolog Mette M. Westergaard, der fører miljøtilsyn på projektet.

Projektet har hegnet skråningen af, så digesvalerne kan yngle i fred og ro, mens lastbiler, dumpere og andre køretøjer fortsætter med at køre forbi i penduldrift.