80 skoleklasser har bygget bro og støbt bropiller
Byggeriet af Kronprinsesse Marys Bro er et spændende projekt for både børn og voksne. Med projektets undervisningsmateriale har skolebørn haft brobyggeri og betonstøbning på skemaet. 80 skoleklasser har indtil videre gennemført undervisningsforløbet.
16 bropiller kan ses i Roskilde Fjord, og brodækket til Kronprinsesse Marys Bro når langt ud i fjorden. Det store anlægsprojekt skrider hastigt frem. Også i projektets TestLab har skolebørn bygget broer i papir og støbt bropiller i beton.
Projektet har fra anlægsprojektets begyndelse haft fokus på det læringspotentiale, der findes i et stort infrastrukturprojekt som Fjordforbindelsen, og har i samarbejde med Frederikssund Kommune udviklet et undervisningsmateriale rettet mod 3.-10. klasse.
Undervisningsmaterialet findes i to versioner, en version fra 2017, hvor eleverne arbejder med innovation i praksis og bygger broer i papir, og en opdateret version fra 2018, hvor eleverne skal støbe bropiller i beton. Og den anderledes undervisning er populær blandt kommunens skoler.
Skoleelever og brobyggeri
80 klasser har i 2017 og 2018 besøgt projektets TestLab og gennemført forløbet. Med 52 klasser har 2018 været et år, hvor mange skolebørn iført kitler og beskyttelsesbriller har støbt bropiller i beton. Undervisningen har således fulgt arbejderne på anlægsbyggeriet, hvor broens bropiller i fjorden blev støbt fra januar til september.
”Det var oplagt at bruge det store brobyggeri til undervisningsbrug. At så mange klasser har besøgt projektet og har gennemført vores undervisningsmateriale viser, at vi havde ret i vores antagelse. Og vi er glade for at have givet så mange skolebørn en skoledag med ny læring og anderledes udfordringer med udgangspunkt i et anlægsbyggeri, der finder sted i deres lokalområde. Måske kan vi være med til at inspirere nogle børn til at blive fremtidens brobyggere,” siger projektchef Henrik Vincentsen.
Også i Frederikssund Kommune er der stor tilfredshed med undervisningsmaterialet.
”I Frederikssund Kommune er vi meget glade for, at så mange skoleklasser og deres lærere har taget brobygningsprojektet til sig. Undervisningen i TestLab giver eleverne mulighed for at komme tæt på en stor lokal byggeplads og i praksis arbejde med konstruktioner i innovative processer og også støbe i beton. Det er et rigtig spændende skoleprojekt,” siger Rolf Verner Jensen, matematikkonsulent i Frederikssund Kommune.
Populær betonstøbning
Det er dog ikke kun skolebørn i Frederikssund, der har haft brobyggeri og betonstøbning på skemaet. Også klasser fra Roskilde, Stenløse og Amager har været på besøg i informationscenteret i Frederikssund. Og projektet har desuden gennemført undervisningen i København.
Undervisningsmaterialet er skabt for at give indblik i og skabe interesse for byggeriet af Kronprinsesse Marys Bro blandt de yngste i Frederikssund Kommune og måske på længere sigt få skabt interesse for ingeniørfaget – og interessen har altså også bredt sig uden for kommunens grænser.